Bontás

Felkeltettük érdeklődését? Kattintson és kérjen ajánlatot!

A bontás mestere - épület, ház, építmény bontása - kedvező árak

Az épületbontás családi házak, kerti épületek, ipari ingatlanok és lakóépületek esetén egyaránt szükségessé válhat. Nem ritka, hogy telekvásárlás után válik aktuálissá a téma, és építkezést tervezve a tulajdonos szeretne megszabadulni a területen levő, korábbi építménytől. Az épületbontás minden esetben megköveteli a szakértelmet és persze a korszerű eszközöket, gépeket. Különösen igaz ez akkor, ha ipari jellegű ingatlanokról van szó, melyek gyakran méretes csarnokokkal és épületelemekkel rendelkeznek.

Bontás kézi és gépi erővel 

Az épületbontás fokozottan veszélyes üzem, amely miatt a megfelelő gépek alkalmazására fokozottan ügyelni kell. Fontos, hogy a munkálatok elvégzése előtt gondoskodjunk a szükséges engedélyek beszerzéséről. Ha a hatósági engedélyeknek birtokában vagyunk, amelyek igazolják, hogy az épületbontás elvégezhető, akkor bármikor szabadon elvégezhető a tevékenység. A feladatokhoz nagyrészt gépi erőre lesz szükség, de természetesen nem mehetünk el a kézi munkaerő mellett sem, és nem csak a gépek üzemeltetése kapcsán igaz ez. Az építményre bontási engedély és bontási terv is szükségesek lehetnek, sőt, ha új ingatlan felhúzása a cél a területen, akkor az engedélyezési terv részeként benyújtható a bontásra irányuló kérelem is. Épületbontás esetén mindenképpen érdemes körültekintően járni el a hatósági engedélyeztetéssel kapcsolatban, hiszen csak így történhet minden gyorsan és zökkenőmentesen.

Épületbontás és hulladék eltakarítás 

A hatósági engedélyeztetés után következhet a gépek kivezénylése és maga az épületbontás feladata. S hogy milyen gépek szükségesek a munkálatok során? A beton elemekhez gépi bontókalapács kell, a falak bedöntéséhez pedig rendszerint valamilyen földmunkagépet használnak. Persze a kézi erővel zajló épületbontás mellett sem mehetünk el, mely azonban nagyfokú szakértelmet követel meg. Mindezzel összefüggésben garantáltan rengeteg szemét és hulladék keletkezik majd. Az elbontott sittet a vonatkozó jogszabályok értelmében egy bizonyos mennyiség fölött csak csoportosítva szabad a munkaterületen elhelyezni. A hulladék elszállításáról nyilvántartási lapot kell vezetni, mely igazolja, hogy nem történik illegális hulladéklerakás.

Házbontás és földmunka végzése 

Az épületbontás szerves részét képezi megrendelői igény szerint a földmunka végzése is. Erre nagy szükség lehet akkor, ha a beruházó például építkezésre alkalmas állapotban akarja átvenni a területet. Az épület, építmény bontása után egyébként is szükségessé válik a földmunka, hiszen a gépek jelenléte és a nagy súllyal rendelkező épület elemek jelentősen hatással lehetnek a terepre.

Költséghatékony megoldások épületbontás esetén 

Engedély nélkül a házbontás az esetek nagy részében lehetetlen. Nem csak ez jár azonban költségekkel, hanem a hulladék elszállítása, a bontási terület rendezése, és mindenekelőtt az épületbontás feladataihoz szükséges gépek bérlése, használata. Mindez lehetetlen lenne a megfelelő szakemberek közreműködése nélkül, tehát nem pusztán gépi munkálatokról van szó, hanem a kézi munkaerő is nélkülözhetetlen. Legyen szó akár a földmunka elvégzéséről, épületbontásról, bontási engedély intézéséről, vagy a családi ház bontása során felmerülő hulladék elszállításról, a megfelelő szakemberekre bízva a munkát rövid határidőkkel, megbízhatóan zajlik a folyamat. Épületbontás és a vele járó feladatok kapcsán forduljon cégünkhöz, mely jelentős tapasztalattal rendelkezik a felsorolt munkálatok területén!

Megbízható, szakszerű, gyors munkavégzés  - Magas minőség és kedvező árszínvonal, az olcsó de garancia nélküli kivitelezés helyett 

Az épületbontás menete:

1

Hatósági engedélyzés (ha szükséges)

2

Felvonulás és épületbontás

3

Hulladékok elszállítása, levonulás

4

A befejezés hatósági bejelentése


Bontási segédlet:

Bontási engedély kell, ha a lebontandó épület:
* műemlék, vagy műemlék telkén áll
* műemléki besorolású területen van, és 2m-nél magasabb a rendezett terepszinthez képest és 100 m3-nél nagyobb térfogatú
* többszintes épület egész emeletének bontása
* 500 m3 –nél nagyobb térfogatú és 6m-nél magasabb a rendezett terepszinthez képest
* ikerház vagy zártsorú épület esetén

Bejelentés alapján végezhető bontás, ha az épület:
* 500m3-nél kisebb térfogatú és a rendezett terepszinthez képest 6m-nél alacsonyabb
* rendezett terepszinthez képest 2m-nél magasabb támfal bontása illetve 2m-nél mélyebb pince bontása
* az építmény azbesztet tartalmaz
* égéstermék kivezető

Bontási engedély és bejelentés nélkül bontható a lakóépületek kivételével, ami 300m3-nél kisebb térfogatú és a rendezett terepszinthez képest 4m-nél alacsonyabb 1 szintes épület.


A felvonulást követően az alábbi sorrendben kerülnek elbontásra az épületszerkezetek: lekapcsolás a közművekről, beépített bútorok, épületgépészeti berendezések, nyílászárók szárny- és lehetőség szerint tokszerkezete, meleg burkolatok (pvc, linóleum, parketta, szőnyegpadló), szaniterek, vízvezetékek, szerelvények, tető héjalás, kémény, vízszigetelés, bádogos szerkezetek, tetőszerkezet, födémburkolatok, hidegburkolatok és felbetonok, feltöltések a födémben, béléstestek, födém tartószerkezet (gerendázat), lépcsők, válaszfalak, függőleges tartószerkezetek (falak), alapok, lábazatok.